16 augustus : onze laatste dag in Kinheim.

We maken onze bagage klaar. Sven, onze chauffeur, zit al klaar van 9 u. De valiezen staan al in de bus, maar... we moeten wachten, wachten?....

We wachten op Gehrard Trossen, want die moet de wijn die we besteld hebben nog brengen!!

Wijn geleverd, dan kunnen we Kinheim vaarwel zeggen : we laten de Moezelregio achter ons en stevenen af op Stavelot, een laatste bezoek voor we echt huiswaarts keren.

Stavelot hebben we niet zomaar gekozen : de abdij herbergt niet minder dan 4 musea. Maar eerst gaan we er een hapje eten. Rundsstoofvlees πŸ₯©πŸ₯©met biersaus  🍻 uit Stavelot, groenten πŸ₯•πŸ₯¦πŸ₯’en aardappelgratin  πŸ₯”,  koffie β˜• erna.

Eten binnen? Dan bezoeken we de musea : eerst het  HISTORISCH MUSEUM VAN HET VORSTENDOM STAVELOT-MALMEDY. Je vindt hier documentatie over de abdij en zijn geschiedenis en ook een aantal vondsten van tijdens de opgravingen.

Het tweede museum binnen de abdij, is het GUILLAUME APOLLINAIRE MUSEUM. Een kunstenaar die in Stavelot verbleef. Zijn moeder, een Poolse aristocrate, verdeed haar tijd hoofdzakelijk in het casino van Spa. Guillaume zijn werk werd beïnvloed door de periode die hij in Stavelot verbleef.

In de abdij is er ruimte voor een tijdelijke tentoonstelling, die om de paar maanden wordt gewijzigd. Tijdens ons bezoek hingen er natuurhistorische foto's : NATIONAL GEOGRAPHIC, PHOTO ARK – JOEL SARTORE

In de kelder van de abdij bevindt zich het MUSEUM VAN HET CIRCUIT VAN SPA-FRANCORCHAMPS. Hieronder een paar van de bolides die je daar kan bezichtigen.   

Met het Zylinderhaus in Bernkastel en dit Museum van het circuit Spa-Francorchamps hebben we voor dit jaar wel genoeg autootjes gezien zeker?... Wij zijn met de bus, en Sven mag nog een laatste keer zijn talenten tonen : nog een korte halte langs de snelweg in Bettincourt (Waremme) en dan sito presto naar de Seppe!

We hebben dit weekend genoeg restaurantkost binnengespeeld. Broodjes πŸ” met   ham  🍠 en kaas πŸ§€   bij Seppe zijn nu de perfecte afsluiter van onze reis. 

We vierden dit jaar de 20e verjaardag van de V.R.I.E.N.D.E.N. en normaal zouden we dit met een cruise doen. De hele Covid reutemeteute heeft hier roet in ons eten gegooid. Maar uitgesteld is niet afgesteld, volgend jaar gaan we de zee op!