Dag 4 - 27 september - Schirmeck en terugreis

Laatste ontbijt in Hotel La Couronne. Weer 5 potjes choco P...?

Tijd om te vertrekken : Arno van het hotel zorgt ervoor dat onze bagage beneden raakt en brengt ze daarna naar onze bus. Wij kijken het nog even aan van op een bankje bij de 'boom van de vrijheid'.

Onderweg naar Schirmeck zien we de verschillende kastelen die hier her en der op de heuvels gebouwd zijn.

Ook het Kasteel Haut Koenigsbourg, dat we in 2006 al bezocht hebben.

Ons laatste bezoek op onze terugkeer naar België : de Memorial in Schirmeck.

Mémorial Alsace Moselle 

Het Elzas-Moezelmonument is een museum gewijd aan de Tweede Wereldoorlog in de regio Elzas-Moezel, dat door Duitsland is geannexeerd. Het monument werd op 18 juni 2005 ingewijd.

De historische regio’s Elzas en Moezel vormden een betwist gebied tussen Duitsland en Frankrijk. Het museum vertelt het verhaal van de lokale bevolking en hun tragische geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Mémorial de l’Alsace-Moselle werd geopend dankzij inspanningen van centrale en regionale ambtenaren. Het museum herdenkt het lot van de inwoners van de Elzas en de Moezel, een gebied in Lotharingen. De afgelopen 150 jaar vormde deze streek een belangrijk twistpunt tussen Duitsland en Frankrijk.

Het moderne gebouw ligt op een helling en biedt een spectaculair panorama over de aangrenzende vallei en de bergen met het Natzweiler-Struthof-monument aan de overzijde.

Het museum herbergt een grote interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van de streek en de bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling gebruikt interactieve displays, scenografie, verlichting en geluid om bezoekers deelgenoot te maken van het aangrijpende verhaal. Het vertelt over de ontheemding van de bevolking in oorlogstijd, de Duitse terreur, gedwongen indiensttreding bij het Duitse leger en de conflicterende loyaliteiten in deze grensregio. De tentoonstelling eindigt met de Europese integratie na de oorlog.

Naast de tentoonstelling bezit het museum documenten en foto’s die de geschiedenis van Elzas-Lotharingen illustreren. Deze zijn beschikbaar voor onderzoek in de leeszaal. Het museum verzorgt ook reizende exposities over specifieke aspecten van de oorlog in de Elzas.

De Memorial : een prachtig initiatief. Naargelang je interesse kan je er 45m spenderen, maar ben je echt geïnteresseerd in de geschiedenis van de laatste 150 jaar van deze streek en van de oprichting van de Europese Unie, dan ben je er makkelijk 3 - 4 uur kwijt. De moeite om eens langs te gaan !! 

Maar ons laatste middagmaal op Franse bodem wordt al klaar gemaakt : we worden verwacht in het Restaurant de La Perle, bij Daniël, in Schirmeck.

Eigenlijk is maandag hun sluitingsdag, maar voor ons doen ze open !!

Bij het eerste drankje werd er al een hapje geserveerd, maar daar hebben we geen foto van : onmiddellijk opgegeten!

                      Voorgerecht                                               Hoofdschotel                                                    Nagerecht                                       Gerookte zalm op                                  Gebraad met alles erop en                         IJs met slagroom en een                         een aardappelkroketje                                    eraan en frieten                               Elzasserkoek als wentelteefje

Prima afsluiter op Franse bodem voor onze uitstap in de Elzas !!

                                         Daarna een 200 km platte rust in de bus, tot de stop op de Aire de Berchem                                            (neen, niet in Aantwaarpe, maar in Luxemburg)

Om dan, zonder verdere vertraging, huiswaarts te keren : er wachten ons nog broodjes bij Seppe.

We hebben onze reis van 2020 uiteindelijk toch kunnen realiseren, al was het dan in 2021 met een jaar vertraging.

MAAR : al wat we normaal doen op een reis met de VRIENDEN, was aanwezig.

Bootje varen (Straatsburg), treintje rijden (Colmar en Riquewihr), en iets cultureel of historisch (Europees Parlement en de Memorial).

Om niet te vergeten : culinair was alles in orde (er was choco ..)

In 2022 bestaan we 20 jaar : opnieuw een Cruise ?